Előreszerelt betonházas transzformátorállomás: az üzembiztos villamosenergiaellátás kulcsa.

Betonházas transzformátorállomások

Mindennapi életünk elképzelhetetlen villamosenergia nélkül. Az átviteli hálózat biztosítja, hogy az erőművekben megtermelt energia eljusson az ipari és a lakossági fogyasztók részére.Az ipari fogyasztók nagy része középfeszültségű hálózatról vételezi a villamosenergiát és a napjainkban egyre jobban elterjedő napelemes erőművek is erre a hálózatra táplálnak rá.

Külső kezelőterű kompakt betonházas állomásokba a legkisebb teljesítményű közép-és kisfeszültségű transzformátortól egészen a 2500 kVA-es teljesítményű transzformátorig minden teljesítményszint elhelyezhető, 2,5MVA feletti igény esetén, pedig a belső kezelőterű állomások kerülhetnek a látószögbe. Az ENERTECH Hungária Kft. kizárólag a több mint 60 éves múlttal rendelkező, németországi székhelyű GRITEC (Betonbau) gyár állomásait forgalmazza és szereli készre Magyarországon. Ezek az állomások teljes mértékben a felhasználó igényeihez igazíthatóak, legyen itt szó színről, méretről vagy külső-belső technológiáról.

Miből áll a betonház?

A betonház szerkezetét tekintve két egységre osztható: az alaptestre és a rá illeszkedő tetőre.

Az alapteknő és az oldalfalak egy monolit vasbeton egységet képzenek, nem pedig több különálló elemből épülnek fel, ennek következtében az alaptest védőfestés nélkül is tartósan víz- és olajtömör. A monolit betontest C35/45 minőségű vasbetonból készül, harangöntési technológiával. Ennek fő funkciója hiba esetén a kifolyó olaj felfogása és az esetleges talajvíznek az állomáson kívül tartása.

Erre az alaptestre illeszkedik a tető. Az illeszkedő felületek között tartós gumiszalag található, aminek segítségével megakadályozzuk az illesztéseknél is a víz beszivárgását, illetve a bogarak, rágcsálók esetleges bejutását. Az állomáson található nyílászárók pedig eloxált alumíniumból készülnek, így anyagából fakadóan rozsda- és karbantartásmentes. A betonház három fő részre osztható: a középfeszültségű térre, a transzformátortérre és a kisfeszültségű térre. A három térrész pedig vasbetonfallal van elválasztva egymástól.

Transzformátorállomas tető

Mitől lesz üzembiztos egy állomás?

Ha magában a betonházas transzformátorállomásban üzemzavar keletkezik, akkor rövidebb-hosszabb időre megszakíthatja az áram útját ezzel termeléskiesést okozva a felhasználónak. Hogy ezt elkerüljük, már a tervezés fázisában kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő állomás kiválasztására.

Az Enertech Hungária Kft. által forgalmazott betonházas transzformátorállomások előreszerelten kerülnek a telepítés helyszínére.

transzformátor állomás középfeszültségű berendezésElőszerelt transzformátorállomás esetén a középfeszültségű berendezés, a transzformátor és a kisfeszültségű elosztó műhelykörülmények között kerülnek a betonházba. A szükséges védelmi próbák fedett helyen, ideális körülmények között zajlanak. Az előreszerelt állomások pontos definícióját a MSZ EN 61936-1:2016 szabvány határozza meg.

Ebben az esetben a telepítéskor egy egységként, tetővel együtt szükséges a kavicsággyal előkészített árokba elhelyezni a BHTR állomást és csak a földkábeleket kell csatlakoztatni. Így a helyszíni munkavégzés lerövidíthető, ezzel pénzt és időt spórolva, illetve a hibalehetőségek száma is csökken.

Az üzembiztossághoz még hozzájárul az is, hogy a betonház alapteste egy monolit egységből áll és anyagából fakadóan rozsdamentes, eloxált alumínium nyílászárókkal rendelkezik.

 

A transzformátor

Projektjeinknél elsősorban a németországi SGB-Smith csoport transzformátorait alkalmazzuk. Az olajszigetelésű transzformátorok vasmagjai hidegen hengerelt lemezből, step-lap technológiával készülnek. A kisfeszültségű alumíniumtekercs Pregpreg (előre impregnált) fóliával szigetelt a nagyobb rövidzárbiztosság érdekében. A középfeszültségű tekercs pedig zsugorbandázsolással ellátott, amely nagy mechanikai szilárdságot eredményez. Termékportfóliónkban az SGB műgyantaszigetelésű transzformátorai is megtalálhatók, amiket elsősorban ipartelepeknél alkalmaznak.

Környezettudatos tervezés

Az európai villamosenergia rendszerbe több ezer transzformátor van beleintegrálva. A vasveszteség és a vezetőkön fellépő hődisszipáció miatt a feszültségátalakítás nem 100%-os hatásfokú. Viszont, ha a transzformátorokban „elfűtött” teljesítményt csökkentik, akkor hosszú távon több megawatt villamosenergiát tudunk megtakarítani.

Ezeknek az információknak tudatában az Európai Parlament 2009-ben a környezettudatos tervezést előtérbe helyezve kiadott egy irányelvet, melynek következménye a 2014-es ECODESIGN rendelet. Ebben a rendeletben meghatározták a transzformátorok maximális üresjárási és maximális terhelési veszteségét. Ez a rendelet az áramszolgáltatókra, ipari szektor résztvevőire és a napelemes erőművek létesítőire is egyaránt kötelező érvényű.

Ennek az első szakaszában vagyunk jelenleg, a második szakasz pedig 2021 júliusától lép érvénybe. Ezután csak ECODESIGN 2-es veszteségű transzformátorokat lehet a hálózatra csatlakoztatni. Az ilyen veszteségű SGB transzformátorok már 2020-tól megtalálhatók az ENERTECH Hungária Kft. termékkínálatában.

Enertech előreszerelt kapcsolóállomások

Előfordulnak olyan alkalmazások, mikor a középfeszültségű körhálózati berendezéseket helyezik el betonházban. Ezek a betonházas kapcsolóállomások lehetnek külső kezelőterűek, bizonyos méret felett pedig a belső kezelőterű kapcsolóállomások kerülnek előtérbe.

Belső kezelőterű állomás esetén a külső méretek 1,8 métertől akár 11 méterig is változtatható, a belső elválasztó falak pedig a felhasználó igényének megfelelően kerülnek elhelyezésre. Fő alkalmazási területek lehetnek: alállomási vezénylőterem és relétér, több transzformátoros állomás, kapcsolóállomás.

ELŐSZERELT BETONHÁZAS TRANSZFORMÁTORÁLLOMÁSOK

Betonbau UF belső kezelőterű transzformátor állomás

A németországi székhelyű transzformátorállomás-gyártó, a GRITEC (Betonbau) magyarországi képviseletét is cégünk látja el. A GRITEC által gyártott kompakt betonházas transzformátorállomások kiváló minőségű, biztonságos és helytakarékos megoldást kínálnak áramszolgáltatóknak, intézményeknek, ipari felhasználóknak.

A képviselt gyártók berendezéseinek forgalmazásán túl vevőink számára komplett energiaellátási rendszert kínálunk, azaz a primer (10 és 20 kV-os) berendezéstől a transzformátoron át egészen a kisfeszültségű elosztó­ig, minden berendezés és szerelvény gyártására és szállítására felkészültünk.

Az előszerelt transzformátorállomások helyszíni összeszerelését, üzembe helyezését, garanciális javítását és karbantartását társaságunk erre kiképzett szakemberei vég­zik. Megrendelőink között tudhatjuk a legtöbb magyarországi áramszolgáltató társasá­got, de ipari létesítmények villamos fővállalkozóit, naperőművek – napelemparkok, szélerőművek, biogázerőművek kivitelezőit és beruházóit is.

A GRITEC (BETONBAU) RÖVID BEMUTATÁSA

 

A „Grid” és „Technology” szavakból származó GRITEC névvel 2024 február végén rebrandingelt vállalat 60 évig Betonbau GmbH-ként volt ismert.

A Betonbau GmbH-t tulajdonosai 1963-ban alapították. A cég első pillanattól kezdve úttörő szerepet játszott a beton transzformátorállomások fejlesztésében, gyártásában. Jelenleg 7 önálló gyáregységgel rendelkezik, melyek mindegyike a DIN EN ISO 9001 szabvány szerint tanúsított minőségbiztosítási rendszert működtet.

Betonbau betonházak használata áramszolgáltatói és kis-erőművek területénA vállalat szakembergárdája közel 45 éves gyártási tapasztalatát nemcsak termékeik fejlesztése során kamatoztatja, hanem szakmai tudásával és eredményeivel jelentősen hozzájárult a vonatkozó, jelenleg is érvényes német és nemzetközi szabványok kialakulásához. Fennállásuk óta a transzformátorállomások témakörében több mint 60 szabadalmat jelentettek be, és több mint 30 esetben hozták nyilvánosságra szakmai fórumokon legújabb eredményeiket.

A GRITEC (Betonbau) név az európai villamos szakmai körökben mindenki számára ismert. Piaci részesedésük ebben a szegmensben Németországban meghaladja a 40%-ot, szakterületükön vezető pozíciót töltenek be. Gyáraik össztermelése évi kb. 6000 db betonállomás, amely természetesen magába foglalja a nem áramszolgáltatói területen felhasznált épületeket is.

A GRITEC nemcsak egyszerűen transzformátorállomások vagy betonelemek, házak sorozatgyártásával foglalkozik, hanem kihasználva a rendkívül rugalmas és megbízható gyártástechnológia előnyeit az esetek döntő többségében komplex módon egy konkrét műszaki-gazdasági feladatot old meg. Termékei ennek megfelelően nem egyszerű tömegáruk, hanem egyedi jelleggel bíró, feladatorientált és a hosszú távú szempontokat is ötvöző gazdaságossági optimumon alapuló létesítmények.

Transzformátorállomás naperőművekhez

KOMPAKT BETONHÁZAS TRANSZFORMÁTORÁLLOMÁSOK UK KÜLSŐ KEZELŐTERŰ ÁLLOMÁSOK

kompakt betonházas transzformátorállomás

 

KOMPAKT, MERT SOK TERÜLETEN HASZNÁLHATÓ!
A GRITEC (Betonbau) által gyártott betonházas transzformátorállomások kiváló minőségű, biztonságos és helytakarékos megoldást kínálnak áramszolgáltatóknak, intézményeknek, ipari felhasználóknak, illetve kiserőművek, napelemparkok, szélerőművek, biogázüzemek üzemeltetőinek.


KOMPAKT, MERT HELYTAKARÉKOS!
A GRITEC (Betonbau) Kompakt állomások 1.47 - 1.82 méteres földfeletti magassággal könnyen beolvadnak a környezetbe, legyen szó akár városi, ipari vagy külterületi alkalmazásról.

 

KOMPAKT, MERT EGYEDÜLÁLLÓAN VARIÁLHATÓ ELRENDEZÉS!
A GITEC (Betonbau) UK sorozat az iparágon belül egyedülállóan sok lehetőséget biztosít, mind a külső méretekben, mind a belső elrendezés kapcsán páratlan rugalmasságot kínál. A nyílászárók kivitele, helye, mérete és nyílásiránya a mindenkori igények szerint alakítható ki.

 

KOMPAKT, MERT KÉSZRE SZERELT!
A transzformátorállomás készre szerelt, transzformátorral együtt szállítható, így a telepítés helyszínén minimálisra csökken a csatlakoztatáshoz és a beüzemeléshez szükséges idő.

Előreszerelt transzformátorállomások műhely-körülmények

BETONBAU UF BELSŐ KEZELŐTERŰ ÁLLOMÁSOK

A legrugalmasabb megoldás

A GRITEC (Betonbau) belső kezelőterű állomásai a piacon egyedülállóan testreszabható megoldást kínálnak felhasználóinak, legyen szó akár áram- gáz- vagy vízszolgáltatóról, vasúti vagy telekommunikációs alkalmazásról.
A belső kezelőterű állomásokon belül 4 különböző típust különböztetünk meg:

  • Normál föld feletti állomás
  • Süllyesztett állomások
  • Állomások lejtős területekre
  • Földalatti állomások

belső kezelőterű betonházak sablon formái

 

A GRITEC (Betonbau) UF belső kezelőterű állomások szabad kezet adnak a tervezésnél. A GRITEC által szabadalmaztatott gyártási technológiára épülő, "blokk" elven alapuló kivitelezés számtalan lehetőséget biztosít, amit felhasználói igény szerint kombinálhatunk.
Az eredmény? Egyedi megoldás széria áron. 

 

Betonbau betonházak gyártása

Ajánlatot kérek

 

KULCS A BIZTOS BEFEKTETÉSHEZ

Társaságunk az Enertech Hungária Kft. projekt divíziója az erősáramú berendezések kereskedelmével, gyártásával és telepítésével foglalkozik.
A képviselt gyártók berendezéseinek forgalmazásán túl vevőink számára komplett energiaellátási rendszert kínálunk, azaz a primer (10,  20 és 35 kV-os) berendezéstől a transzformátoron át, egészen a kisfeszültségű elosztóig minden berendezés és szerelvény gyártására és szállítására felkészültünk. 
Az előreszerelt transzformátorállomások helyszíni összeszerelését, üzembe helyezését, garanciális javítását és karbantartását társaságunk erre kiképzett szakemberei végzik.
Megrendelőink között tudhatjuk a legtöbb magyarországi áramszolgáltató társaságot, de ipari létesítmények villamos fővállalkozóit, naperőművek – napelemparkok, szélerőművek, biogázerőművek kivitelezőit és beruházóit is.

 

ENERTECH Hungária Kft.

Székhely 2440, Százhalombatta, Műszerész köz 4.
Adószám 12611621-2-13
Cégjegyzékszám  05-09-008767 
Nyilvántartásban bejegyző hatóság neve Fővárosi Cégbíróság 
Bankszámlaszám UniCredit Bank 10918001-00000052-88170005
Telefon  +36 (23) 540-505
Fax +36 (23) 540-506
e-mail enertech@enertech.hu

Tárhelyszolgáltató adatai

 
Név Vector Üzleti Információs Fejlesztő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft 
Székhely 6000 Kecskemét Sörház utca 7.
Elérhetőség +36/76 485 079
Weboldal https://vector.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha precíz, tartós és gyors „kulcsrakész” megoldásra van szüksége, keresse szakértő kollégáinkat a következő elérhetőségek egyikén: