• 1
  • 2
2024. február 5.

Számos oka lehet, miért kell a föld alá rejteni egy transzformátor berendezést. Például belvárosban, ahol egyébként is kevés a rendelkezésre álló hely - és valljuk be, a sétálóövezetben ezek a nagy műszaki berendezések nem túl esztétikusak - ráadásul gyakran rákerülhetnek graffitik, hirdetések, plakátok. A transzformátorállomások megsérülhetnek pl. viharban, de a szándékos rongálás sem ritka. A sérült berendezés balesetveszélyessé válik, a szolgáltatás pedig akadozhat.

A föld alatti transzformátorállomások nagy előnye, hogy a burkolatba simuló állomás tetején nyugodtan sétálhatunk. A megoldás ráadásul szükségtelenné teszi a hűtőventilátorok alkalmazását, ezáltal nem nő, hanem csökken a környezeti zajterhelés, és nem fogyaszt plusz energiát sem működés közben, így tetemes mennyiségű energia is megtakarítható az alkalmazásával.

Azonban a föld alatt olyan hatások érik a transzformátorállomásokat (pl. talajvíz nyomás, esővíz, rovarok, kémiai hatások stb.) amivel a föld feletti állomások kivitelezésénél nem találkozni. A közel 60 év telepítési tapasztalat során a BETONBAUNÁL bebizonyosodott, hogy a vállalat speciálisan erre a célra kifejlesztett állomástípusa mindezen föld alatti behatásoknak biztonságosan ellenáll, és hosszú távú megbízható működést biztosít. Ezért mi kizárólag a BETONBAU betonházait forgalmazzuk és telepítjük.

Néhány fotó egy Megrendelőnk számára nemrég leszállított földalatti BETONBAU (1600 kVA és 2000 kVA) transzformátorállomásunk telepítéséről.
(fényképek)
    
  

Szakembereink műszaki felkészültségének köszönhetően sikeresen néztünk szembe a műszaki kihívásokkal, amit a vízbetörés és a szellőzés megoldásai állítottak elénk.
      
Mint a hogy a fotón is látható, ha a talajvíz szintje magasan van, akkor az állomás felúszását megakadályozandó, helyszínen készített, helyi statikus által méretezett vasbeton lemezre telepítjük az állomást. A kábelátvezetéseket speciális tömítőgyűrűkkel és tömítőanyagokkal tömítjük. A kábelátvezetések vízzárását Haufftechnik tömítőrendszerrel valósítjuk meg.
Az esővizet a szellőző aknákból a csatornába, lefolyóba vagy szikkasztóba vezetjük. 

A transzformátor állomás varrat nélküli betonteste tökéletesen zárt, anyagában víz- és olajszivárgás mentes. Az elvárt környezeti osztálynak megfelelően készített betonszerkezet mind a kémiailag agresszív környezetnek mind pedig a talajvíznyomás hatásainak maximálisan ellenáll.
A transzformátor cseréjére szolgáló fedél nagy súlya miatt csak daruval emelhető fel. A transzformátor be- és kiemelése kifejezetten erre a célra kialakított szervizaknafedélen keresztül történik. A kezelőszemélyzet számára készített lebúvó akna zárható, kialakítása megfelel a legszigorúbb munkavédelmi előírásoknak.
(fotó)

Igény szerint a megrendelő által meghatározott extrém terhelésekre is tervezünk fedőlemezt.  A 200 mm vastagságú vasbeton födém extrém terhelésre is méretezhető, így akár járművek is áthajthatnak az állomás térburkolattal borított fedelén.

 

Az Enertech Hungária Kft. Magyarország egyik legszélesebb portfólióval rendelkező transzformátorállomás kivitelező és telepítő vállalata. Hisszük, hogy sikereinket elsősorban kollégáink szakértelmének, remek csapatunknak és nem utolsósorban az ügyféligényekre magasra helyezett mércével reagáló vállalati értékrendszerünknek köszönhetjük. 
Több, mint 20 év tapasztalattal elkötelezettek vagyunk a minőségi kivitelezés iránt és egészen komplex megrendelői igényeknek is eleget tudunk tenni.

  • 1
  • 2