X. MNNSZ Szolár Konferencia – Szakmai- és befektetői workshop

 

Előreszerelt betonházas transzformátor állomások naperőművek, napelemparkok részére.

Kiállítóként immár másodjára vettünk részt a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség konferenciáján. A tavaszi MNNSZ szolár rendezvény óta érlelődött bennünk a kérdés, hogy a X. jubileumi szolár konferencián nem csak kiállítóként, hanem előadóként is be kellene mutatkoznunk.

A megújulóenergia piac számos résztvevője képviselteti rendszeresen magát a rendezvényen, legyen szó akár szolgáltatói, szabályzói, vagy kereskedelmi oldalról, de a BHTR állomások témakör eddig nem került kiemelésre.

Balogh Leopold kollégánk friss ismereteit és fiatalos lendületét összegyúrva Polgár Péter több évtizedes piaci tapasztalatával egy igazán informatív és érdekes prezentációt sikerült készíteni. Annak ellenére is, ha esetleg a BHTR állomás nem tűnik olyan trendinek mint a napelemek aktuális teljesítménye, sikerült az érdeklődő közönség figyelmét megragadnunk.

Azt már korábban is láttuk milyen sokan és sokat foglalkoznak azzal, hogy milyen napelem vagy milyen inverter kerül az adott naperőműhöz felhasználásra. De a transzformátorállomás és benne levő berendezések fontossága/minősége gyakran háttérbe kerül. Pedig ezen a ponton történik hálózatra csatlakozás, a megtermelt villamosenergia mérése és az áramszolgáltató felé az elszámolás. Így az üzembiztos karbantartás mentes működésük kiemelten fontos lehet. Így előadásunk témáját is ehhez igazítottuk. A célunk az volt, hogy felhívjuk mind a beruházók mind a kivitelezők figyelmét azokra a problémákra, hogy mi történhet ha nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő konstrukció kiválasztására.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségnek, hogy bemutatkozhattunk ezen a kiváló szakmai rendezvényen.

Enertech Előreszerelt betonházas transzformátorállomás tipikus konfigurációs példa 0,5 MW naperőmű esetén:

https://www.enertech.hu/transzformatorallomas-naperomuvek-napelem-parkok