Fontos, hogy nem csak az emberi, illetve egyéb fizikai behatásoktól, de az időjárás káros hatásaitól is. Transzformátorállomások esetében egy üzemzavar különösen költséges lehet. Ipari alkalmazások esetében sokszor nem is a meghibásodás javítása a költséges, a kieső termelés által okozott károk sok esetben felülmúlják azt.

A kívánt feltételeknek hosszú távon kell megfelelni, egy trafóállomás élettartama a megfelelő karbantartás mellett akár 3-4 évtized is lehet.  Ha ezt is figyelembe vesszük akkor az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek miatt is kiemelten fontos szerepet a transzformátorállomások és annak elemeinek minősége. Pláne, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az időjárás évről évre egyre extrémebb helyzeteket produkál.

Vízzáró tetőszerkezet. 

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, ami egyre jellemzőbb napjainkban, komoly kihívások elé állítja a nem megfelelő minőségű transzformátorállomosok üzemeltetőit. A vizzáróság tekintetében a tetőszerkezet kiemelt fontossággal bír. A gyenge minőségű szigetelés, pl. kátrányos papír könnyen elkopik, sérül. Nem tudja a feladatát hosszú távon ellátni, és a víz beszivároghat.

Megoldás: Az illeszkedő felületek között tartós gumiszalag használható szigetelésként, aminek segítségével az illesztéseknél is megakadályozzuk a víz esetleges beszivárgását.

Betonházas transzformátorállomások.

A transzformátorállomások alapteste is problémás lehet a vizzáróság szempontjából. A gyártók egy része olajzáró bevonattal látja el a betonház kármentő - olajfogó tartályát. Ezzel sok esetben egy olcsóbb konstrukciót kínálnak, de ez messze nem a legbiztonságosabb és leghatékonyabb technológia. 

Megoldás: Harangöntési technológiával készült monolit betontest. Az alapteknő és az oldalfalak C35/45 minőségű vasbetonból egy monolit egységet képeznek, nem több különálló elemből épülnek fel. Ezzel ellehetetlenítve az olaj kiszivárgását vagy a víz beszivárgását.

Transzformátorállomás ajtók korróziója. 

Hosszú távon az ajtó lehet a transzformátorállomások gyenge pontja. Nem megfelelő minőségű ajtók, amelyek esetleg korrodálódnak nem csak esztétikailag problémás, hosszú távon a biztonságos üzemeltetés is befolyásolhatja.

Megoldás: Rozsdamentes nyílászárók, melynek anyaga Al Mg Si 0,5. (Eloxált alumínium); A tartós korrózióvédelmet eloxálás garantálja.

Miért választottuk mi a Betonbau betonházakat? 

A Betonbau szakembergárdájának közel 45 éves gyártási tapasztalata, a transzformátorállomások témakörében több, mint 60 szabadalma ezekre a problémákra, minden esetben hosszú távú és hatékony megoldást kínál. Termékei ennek megfelelően nem egyszerű tömegáruk, hanem egyedi jelleggel is bíró, feladat orientált és a hosszú távú szempontokat is ötvöző gazdaságossági optimumon alapuló létesítmények.

További információk: transzformatorallomas.hu