Egy kábelrendszer meghibásodása sok esetben nem "csupán" zavart okoz az áramellátásban, hanem komoly veszélyeket rejt magában, ráadásul a beruházó számára beláthatatlan anyagi vonzattal járhat.

A kábel meghibásodása először szinte mindig (alig hallható „ciripeléssel”) apró elektromos kisülésként, majd rövidzárlatként jelenik meg - azonban szép számmal vannak olyan esetek, amikor a hiba miatti áramvezetés már olyan mértékű, hogy átívelés keletkezik és súlyosabb következményeket von maga után, például tüzet vagy robbanást idéz elő.

Jó, ha tudjuk: a kábelhibák kiváltó okának meghatározása (ideális esetben már a telepítés során való megelőzése) minden esetben megbízhatóbb működést és alacsonyabb működési költségeket eredményez.

 

Az Enertech Hungária Kft. a hazai villamosipari projektek meghatározó szereplőjeként több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a professzionális kábelszerelvények értékesítése területén.

Megfigyeléseink szerint a kábelrendszer meghibásodás okai legtöbbször jól körülhatárolhatóak, sőt tipizálhatóak. Rendszerint olyan, alapvető tervezési, telepítési vagy karbantartási problémákhoz köthetőek, amely kis előrelátással 100%-ban megelőzhetőek lehetnek!

Reméljük, hogy ezzel az összefoglaló cikkel sokaknak segíthetünk a meghibásodások minimalizálásában és a megbízhatóbb elektromos infrastruktúra kiépítésében.

 

Bemutatunk néhány kritikus esetet:

 

felrobbanó kábelfej

Az esetek többségében a nem megfelelő kábelelőkészítés, a rossz hántolási minőség, vagy a nem megfelelő zsugorítás okozhatja.

Ügyeljünk a kábelelőkészítési minőségre, mert ez egy kritikus pont! Hántolás során távolítsuk el maradéktalanul a teljes vezetőképes réteget. Legyen megfelelő a hántolási távolság. Figyeljünk a vágás egyenes vonalára (ne legyen csipkézett a széle) és az átmenetre (ne elvágólag, ne is lépcsősen, hanem kúposan érjen véget).

Szintén tipikus hiba, amikor a stekkereknél a földelés csatlakozótesthez való csatlakoztatása elmarad. A stekker a részleges kisülésnek köszönhetően ilyen esetekben heteken belül tönkremegy.

Azonban ennél a hibánál is azonnal észlelhető a figyelmeztető ciripelésszerű hang, és ha figyelmesek vagyunk, a probléma megelőzhető.

Az is előfordulhat, hogy a saru vagy a toldóhüvely nem megfelelő, és/vagy rosszul van felszerelve. Ennek a jelenségnek impozáns tűzijáték az eredménye.

Gondot jelenthet az is, amikor a nem érintésbiztos szerelvények körüli biztonsági távolságok (másik fázistól való-, illetve a földelési távolságok) nincsenek meg. Ezeket minden esetben megtaláljuk a szerelési leírásban.

Az egyre egyszerűsödő technológia ellenére is előfordulhatnak banális szerelési hibák, pl. amennyiben - az egyébként hibátlanul felszerelt - még meleg végelzárót egy bolyhos ronggyal fogja meg a szerelő, a ruhadarabból az apró szöszök fent ragadnak a végelzáró felületén.

A szennyezett felület miatt részleges kisülések keletkeznek, és a kúszóáram előbb-utóbb átíveléshez vezet.

Tudni kell, hogy a KÖF kábelek leggyengébb pontja maga a szerelvények szerelése.

A KÖF kábelszerelvényekre vonatkozó előírásokat a az MSZ HD 629.1 S3 és MSZ HD 629.2 S2 szabványok írják elő. A követelmények közül az egyik legfontosabb a szigetelés állapotára vonatkozóan a részleges kisülés mérése, mivel ez ad információt a szigetelés jelenlegi állapotáról - ami alapján következtethető a jövőbeni állapota is. A határérték 10pC 1,73Uo feszültségen - ez egy nagyon alacsony kisülési töltés érték, amit tudnia kell a szerelvényeknek.

A szabványnak megfelelő végelzáró szerelvények felszerelését gyakorlatilag szinte lehetetlen elrontani, ha a szerelő az alapvető kábelelőkészítésre (ld. fentebb) odafigyel.

Azonban vannak olyan végelzárók, amelyek a legkisebb szerelési előírásoktól való eltérésekre is érzékenyek - sőt léteznek olyan szerelvénycsaládok is, amiket szinte lehetetlen úgy megszerelni, hogy a szabvány követelményeit kielégítse.

Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen szabványnak megfelelő, tanúsítással ellátott, megbízható és lehetőleg szakértő beszállítón keresztül történjen a kábelszerelvények vásárlása.

A végelzárók között a feltolható, a hidegzsugor illetve a melegzsugor (hőzsugor) kategóriákon kívül létezik egy 4., a hibrid típus is - mi ezt tartjuk a legfejlettebb és legmegbízhatóbb technológiának. Ezen belül is azt a fajtát, ahol a hibrid végelzáróknál (pl. CHE-I) a hőzsugor csövön belül, annak alsó harmadában van egy feltolható elem, ennek rögzítését (feltolását) követően zsugorítjuk rá a melegzsugor csövet.

Ezeknek a hibrid végelzáróknak a használata könnyű és megbízható, tapasztalataink szerint ugyanis ez a fajta amellett, hogy magasabb üzembiztonságot garantál, lényegesen meggyorsítja a szerelvény szerelést is, más gyártók műszaki megoldásaihoz viszonyítva (pl. szalagozásos vagy masztifpárna hajtogatásos hibrid technológiákhoz képest).

 

leolvadt kábelsaru

leolvadt kábelsaru

Okozhatja a nem megfelelő préselési nyomás - azaz amennyiben a hidraulikus eszközünkben nem elegendő a nyomás, akkor nem lesz jó a kontaktus, és kialakul az elégtelen préselés.

A szorítási, meghúzási nyomást sok esetben a berendezésgyártó vagy a szerelvénygyártó is meg szokta határozni, ugyanis a kalibrálatlan nyomatékkulcs /présszerszám segítségével felszerelt, alulpréselt kábelsaru rövid időn belül az elektromos csatlakozás meglazulásához vezet. Az ilyen típusú hanyag kivitelezés (vagy rossz minőségű kábelsaru használata) miatti hőképződés elkerülhetetlenül kábelcsatlakozási- vagy végződési hibát generál.

Másik jellemző ok a nem szabványos kábelsaru választása szokott lenni.

A csatlakozónak általában saját saruja van, ezt az egységcsomag tartalmazza (pl. a Cellpack kábelszerelvényei általában tartalmazzák a szakadófejes kábelsarukat vagy toldóhüvelyeket). Ha viszont nincs az egységcsomagban, akkor nézzük meg a csatlakozó termékleírását, amiben részletesen megadják a hozzá való saru paramétereit.

Abban az esetben, ha másmilyen sarut próbálunk meg használni hozzá, az szinte biztosan nem lesz megfelelő, mert: nem egyezik a mérete, feszíti a csatlakozót, nem a kábelhez kompatibilis fémből készült, stb.

A sarunak pontosan ahhoz a szerelvényhez kell illeszkednie, amihez tervezve lett, és pontosan arra a vezetőre (nem mindegy az sem, hogy tömör, finom sodratú, vagy durva sodratú-e a vezető).

Evidensnek hangzik, hogy alumínium vezetőhöz alumínium, réz vezetőhöz réz kábelsarut szerelünk, de sajnos volt már rá precedens a közelmúltban, hogy tanácsunk ellenére alumínium kábelhez ónozott réz kábelsarut illesztettek.

(Megj. ennek a félreértésnek, nevezetesen hogy egymástól különböző anyagú vezető és kötőelem összeilleszhető egymással, valószínűleg az az oka, hogy már léteznek a piacon a modern, ún. szakadócsavaros kötőelemek, amelyek speciális ötvözetből készülnek – így ezek egyaránt illeszthetők alumínium és réz vezetőkhöz is.)

 

beázott öntőgyantás szerelvény

beázott öntőgyantás szerelvénybeázott öntőgyantás szerelvény

A beázásnak több oka lehet, legáltalánosabb ezek közül a kábelköpeny alapos érdesítésének a hiánya.

Létrejöhet a felületes vegyszeres tisztítás miatt egy fennmaradó zsíros vagy szennyezett felület is, amihez a műgyanta massza képtelen tökéletesen hozzátapadni, ennek következtében pedig bejut a nedvesség.

Fentieken kívül gyakori probléma a nem megfelelő tömítés miatt kiszivárgott öntőgyanta is. (kép: HSM szorítógyűrűvel)

 

mechanikailag sérült kábelszerelvény

 

Lehet bármennyire is alapos a kábelszerelő, ha a kábelárok befedésénél a segédmunkás döngölőgéppel szétveri a kábelszerelvényt, bár itt hozzá kell tenni, az általunk dokumentált esetben a kábelárok sem volt kellő mélységben kiásva. (kép: CKM fedél nélkül 01-02)

Minden esetben a műszaki kiviteli tervben foglaltak szerint kell végezni a földmunkálatokat (árokásási mélység, tömörítési mód).

A fektetési mélység rendkívül fontos, hiszen hatalmas veszélyforrást jelent, ha valaki például a későbbiek folyamán – sejtelme sem lévén arról, hogy a területen kábelezés történt - véletlenül belevág egy csákányt a vezetékbe.

Emiatt a szabvány általánosságban kb. 1 méter mély árokban való kábelvezetést ír elő. (Természetesen előfordulnak olyan esetek is építkezéseken, amikor ennél mélyebben szükséges vezetni a kábelezést.) A kábeleket homokrétegbe kell fektetni, majd erre szintén rákerül egy 10-20 cm homokréteg, e fölé pedig mechanikai védelmet szükséges kialakítani az előírás szerint. (Régen ez a mechanikai védelem pl. téglák lerakása volt, manapság műanyag lapokkal védik és egyben jelölik meg a kábelszerelvényezés helyét.)

Ezt a mechanikai védelmet követően kerül rá a földréteg a kábelezésre, majd legvégül következik a tömörítés, megfelelő gondossággal elvégezve.

 

zsugorcső hiba

Cellpack zsugorcső 

Egy jó kábelszerelő szakmai tudása és alapossága olyan esetekre is kiterjed, amelyek rendkívül ritkák. Előfordulhatnak ugyanis gyártási hibából eredő problémák is, amiről kevesebbet beszélünk. Lásd a fényképen szereplő középfeszültségű zsugorcső, amely a dobozból kivéve valószínűleg makulátlannak tűnt, ám a lezsugorítást követően egy ponton kicsit egyenetlen lett a felszíne. Jelen esetben figyelmes volt a kábelszerelő, mert miután észrevette a problémát, szétbontotta a kábelvégelzárót, és feltárt egy gyártási folyamat során keletkezhetett belső extrudálási hibát. (kép: KÖF zsugorcső hiba 01-02)

Ez a hiba olyannyira ritka, hogy az elmúlt évek alatt mi az Enertech Hungária Kft. műhelyében több ezer hőzsugor végelzárót szereltünk már be a transzformátorállomásainkba, és eddig egyetlenegy ilyen esettel sem találkoztunk - de mint látható, mégis előfordulhat!

 

egy tökéletes kivitelezés

Cellpack öntőgyantás toldás Cellpack öntőgyantás toldás

Végül, hogy hozzunk egy pozitív szerelési példát is, ezeken a képeken jól látszik, hogy amennyiben megfelelően van előkészítve a kábel, és elkészítve az öntőgyantás kábelösszekötő, akkor teljesen mindegy, hol, milyen módon és mennyi ideig van elhelyezve, pl. a Cellpack terméke (kép: Cellpack öntőgyantás toldás 01-02).

 

A fotók és az írásos anyag az Enertech Hungária Kft. műszaki szakértőinek közreműködésével készült.